2013. október 2., szerda

Almás-szedres pite


Egy forró pite ebben a hűvös (hideg) időben nagyon jól jön.


Kifőztük magazin szeptember

Hozzávalók 20 cm-es piteformához:
35 dkg liszt
fél teáskanál só
csipet cukor
12 dkg zsír
8 dkg vaj
10 dkg cukor
1 evőkanál kukoricakeményítő
2 evőkanál citromlé
1 kávéskanál vanília aroma
1 evőkanál szeletelt mandula
4 alma
10 dkg szeder
1 tojás
1 evőkanál tej

Szóráshoz:
3 evőkanál cukor

A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval és a cukorral. A vajat és a zsírt kisebb darabokra vágjuk és elmorzsoljuk a liszttel. Hozzáadunk 5 evőkanál hideg vizet, és ismét összedolgozzuk, majd két részre osztjuk. Az egy felét akkorára nyújtjuk, hogy a piteformát ki tudjuk vele bélelni. A másik feléből pedig 24 cm-es kört formázunk, amit tányérra helyezünk, és a hűtőbe teszünk a kibélelt piteformával együtt.
A töltelékhez a cukrot, a keményítőt, az aromát, a citromlevet és a mandulát összekeverjük.
Az almákat meghámozzuk, magházunkat eltávolítjuk és felszeleteljük. Egy tálban óvatosan összekeverjük az almát, a szedret és a cukros keveréket.
A tojást kettéválasztjuk. A fehérjét 1 teáskanál vízzel enyhén felverjük és megkenjük vele a piteformába nyomkodott tésztát. Ráhelyezzük az almás szedres keveréket, lefedjük a tészta másik felével úgy, hogy a széleket enyhén összenyomkodjuk. A tészta tetejét több helyen bevagdossuk.
A tojás sárgáját összekeverjük a tejjel, megkenjük a tészta tetejét és megszórjuk 3 evőkanál cukorral.
190 fokon 50-55 percig sütjük. Ha a tészta teteje gyorsan barnulna, takarjuk le.
Tálaláskor adhatunk hozzá tejszínhabot, vagy vaníliafagylaltot.

Nincsenek megjegyzések: