2010. május 20., csütörtök

Májusi cseresznye

Hoztam egy kis tavaszt! Azt hiszem már nagyon ránk férne.
Tudom, ez a cseresznye még nem az igazi, de egy kis friss íz. Soha ki nem hagynám, valahogy hozzátartozik nálam a tavaszhoz.
Aztán majd szépen lassan beérnek édes, ropogós "rokonai" is.



Mire jó?
Az úton levő ókori katonák egyik legkedveltebb szomjoltója a cseresznye volt, méltán, hiszen 78-82%-a víz. 100 grammjának, egy marék cseresznyének az energiatartalma 65-70 kcal, mintegy 264-295 kJ. Alig van benne zsír (0,3 g) és fehérje, viszont 13 grammnyi szénhidrát, 1,3 g növényi rost van benne.
Természetesen gyümölcscukor tartalma attól is függ, mennyire érett cseresznyével van dolgunk. Kifejezetten sok A-vitamin, valamint B1-, B2-, B6-vitamin van benne, továbbá fólsav, pantoténsav, niacin, biotin és riboflavin. Jelentős, 10-15 mg-os C-vitamintartalma.
Az ásványi anyagok és nyomelemek közül foszfor, kalcium és nátrium, kobalt tartalma említendő, viszonylag sok, 190-220 mg káliumot, valamint vasat rejt. Összetétele miatt kedvezően hat a fogak és csontok fejlődésére, egészségére, ideális csemege a fejlődő, csontosodó gyermekszervezetnek.
Termését gyógynövényként is számon tartják. Szárából, tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készítenek. Még a pattanások elmulasztását is megfigyelték. Hasonló élettani hatást lehet megfigyelni magának a gyümölcsnek az elfogyasztása nyomán is, télire azonban csak a száraz szár marad.
Színes karotinoidjai (béta-karotin, lutein és zeaxantin), antociánjai és flavonoidjai gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatásúak, ennélfogva hörgőpanaszokra, náthás bajok ellen is hat. Napi negyed kiló cseresznye fogyasztása már kimutathatóan csökkenti a vér húgysav-szintjét, és az ízületi betegségek megelőzésében, karbantartásában tulajdonítanak neki. A kumarinszármazékok jellegzetes ízének meghatározói.
HáziPatika

6 megjegyzés:

Niki írta...

Csodálatos...hmmm..,már nagyon várom,imádom:)))

Melinda írta...

Ezek a képek gyönyörűek, megsimogatják a lelkem! Annyira várom már a gyümölcsszezont!

Zsuzsi írta...

Jajj Csibe, ne keseríts el!!! Odakinnt 8 fok, szakad az esö, nálunk ebböl biztosan nem lesz cseresznye. Na jó, a boltban láttam már, 8-10 euró kilója. :(
Gondolj rám, amikor ropogtatod!

Puszedli írta...

Kérek szépen.

Csibe írta...

Niki, köszi szépen!

Melinda, köszi neked is. Kellenek ezek az élénk színek, nagyon.

Zsuzska, mindenképpen gondolok rád :))

Puszedli, tálalom :)

Méhn Niki írta...

Nnnnaaa nneee... honnan, hogyan, mikor, kitől? :)
Piacon láttam pár szemet én is de nem mertem venni.